Αξιωματούχος του αμερικανικού ναυτικού λέει ότι το Ιράν έχει «την προσοχή όλων»

ΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — Οι ιρανικές επιθέσεις στις πλωτές οδούς της Μέσης Ανατολής και αλλού στην περιοχή «έχουν την προσοχή όλων» καθώς αυξάνονται οι εντάσεις σχετικά με το προχωρημένο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του 5ου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ είπε επίσης στο Related Press ότι έχει δει μια άνοδο στις «κακοήθεις δραστηριότητες» του Ιράν στην περιοχή κατά τη διάρκεια των δύο ετών που ηγήθηκε του 5ου Στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν.

Ενώ ο Κούπερ επεσήμανε τις πρόσφατες κατασχέσεις όπλων από αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή ως επιτυχία, αναγνώρισε ότι το Ιράν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει επιθέσεις με drone με στόχο τη ναυτιλία στη Μέση Ανατολή και άλλες επιθέσεις στην περιοχή.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην επέκταση των συνεργασιών μας», είπε ο Κούπερ στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης και Διάσκεψης Άμυνας του Άμπου Ντάμπι. «Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι ιρανικές ενέργειες έχουν την προσοχή όλων».

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις δηλώσεις του Κούπερ.

Ο 5ος στόλος περιπολεί το κρίσιμο στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου μέσω του οποίου διέρχεται το 20% του συνόλου του πετρελαίου. Η περιοχή της εκτείνεται επίσης μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Διώρυγα του Σουέζ, την πλωτή οδό στην Αίγυπτο που συνδέει τη Μέση Ανατολή με τη Μεσόγειο Θάλασσα και το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στα ανοιχτά της Υεμένης.

Υπό τη διοίκηση του Cooper, η οποία θα τελειώσει με την επικείμενη άφιξη του υποναύαρχου George Wikoff στο Μπαχρέιν, πιθανότατα αργότερα φέτος, ο 5ος στόλος επέκτεινε κατά πολύ τη χρήση drones και τεχνητής νοημοσύνης για να περιπολεί αυτές τις πλωτές οδούς.

Ο Κούπερ είπε ότι το Ναυτικό έχει φτάσει στα μισά του στόχου του να έχει 100 μη επανδρωμένα drones, τόσο ιστιοφόρα όσο και υποβρύχια, που θα επιχειρούν στην περιοχή με τους συμμάχους της Αμερικής. Το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε επίσης άσκηση τη Δευτέρα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τα συστήματα, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για το Ιράν έχουν αυξηθεί μόνο τους τελευταίους μήνες, καθώς η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο πιο κοντά από ποτέ σε επίπεδα όπλων και έχει αρκετό σχάσιμο υλικό για αρκετές πυρηνικές βόμβες, εάν επιλέξει να τις κατασκευάσει.

Υπήρξαν αρκετές ιρανικές επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης μιας ακόμα θολής επίθεσης με drone στο τάνκερ Campo Sq. στις 10 Φεβρουαρίου, την οποία επικαλέστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu. Το Ιράν πραγματοποίησε αυτήν την επίθεση, η οποία δεν τραυματίστηκε κανένας στο πλοίο, σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ που μίλησε στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα πληροφοριών.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι στόχευσε το σκάφος, αν και αρνήθηκε άλλες επιθέσεις που του αποδίδονται μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας μετά την αποχώρηση της Αμερικής από τη συμφωνία το 2018.

«Προφανώς το πυρηνικό στοιχείο αντιμετωπίζεται με διπλωματικά μέσα», είπε ο Κούπερ. «Νομίζω ότι σε μια περίοδο δύο ετών, σίγουρα έχουμε δει μια αύξηση στον αριθμό των κακοήθων δραστηριοτήτων, πολλές από τις οποίες έχουμε πιάσει μόλις τις τελευταίες 60 έως 90 ημέρες».

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν ορισμένα πλοία που μεταφέρουν όπλα με προορισμό τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης από το Ιράν και τη Γαλλία, καθώς και ένα. Ένα εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών έχει απαγορεύσει τις μεταφορές όπλων στους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν από το 2014.

Ο Κούπερ αρνήθηκε να πει εάν η αύξηση των κατασχέσεων αντιπροσώπευε νέες πληροφορίες που έλαβαν οι ΗΠΑ ή αυξανόμενο αριθμό πλοίων που κατευθύνονται προς την Υεμένη.

«Δεν θα μπορέσω να φτάσω στο κομμάτι των πληροφοριών εκτός από το να πω ότι είναι ένας τομέας στον οποίο εστιάζουμε σαφώς με τους εταίρους μας», είπε ο Κούπερ. «Είχαμε πολλές επιτυχίες και η δουλειά μας είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε την αποστολή».

Το Ιράν έχει επίσης κατασχέσει για λίγο πολλά από τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δοκιμάζονται στην περιοχή στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο Κούπερ είπε ότι το Ιράν δεν είχε κάνει ξανά προσπάθεια να το κάνει.

«Οι ιρανικές απόπειρες κατασχέσεων ήταν κατάφωρες. Ήταν αδικαιολόγητοι. Ήταν σίγουρα αντιεπαγγελματικοί, αλλά το πιο σημαντικό, ήταν μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Κούπερ.

«Από τότε, είχαμε έξι ασκήσεις διαφορετικής κλίμακας, διμερώς και πολυμερώς. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το Ιράν να προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε με τα drones».

Ο Κούπερ πρόσθεσε ότι με το Ισραήλ να συνεργάζεται τώρα απευθείας με την Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ – όπως κάνουν τα αραβικά έθνη στην περιοχή – πρόσφερε επίσης πρόσθετη υποστήριξη για την αντιμετώπιση του Ιράν.

«Η προοπτική μεταξύ των περιφερειακών ηγετών ότι η υπ’ αριθμόν 1 απειλή, ή η πιο σοβαρή απειλή, προέρχεται από το Ιράν, μας επέτρεψε να συνεργαστούμε πιο στενά με το Ισραήλ», είπε.