Γιατί τα μωρά χρειάζονται την αμέριστη προσοχή σας

πηγή: Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Συν-συγγραφέας της Sarah MacLaughlin, LSW

Τα smartphone έχουν σχεδιαστεί για να απλοποιούν και να εξορθολογίζουν τη ζωή μας. είναι η ευκολία ενός υπολογιστή στην τσέπη σας. Ορισμένες εργασίες που συνήθως ολοκληρώνονται από ένα τηλέφωνο απελευθερώνουν πραγματικά τους φροντιστές (στείλτε ένα γρήγορο e mail, πληρώστε έναν λογαριασμό κ.λπ.) και άλλες εκπληρώνουν διάφορους σκοπούς, όπως η ανακούφιση από το άγχος ή/και την πλήξη, επομένως οι πάροχοι δεν θα πρέπει να εξετάζουν οποιαδήποτε και όλη τη χρήση τηλεφώνου το ίδιο (McDaniel, 2020). Ωστόσο, πολλές πτυχές αυτών των απανταχού συσκευών προκαλούν προβλήματα όταν εστιάζουμε ειδικά στους φροντιστές μωρών και νηπίων.

Μια ανησυχία είναι ο χρόνος που αφιερώνουν οι φροντιστές στα smartphone τους, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες την ημέρα (Yuan et al., 2019). Επιπλέον, πολλοί φροντιστές (68 τοις εκατό) σημειώνουν ότι αποσπώνται από τα τηλέφωνά τους ενώ φροντίζουν τα παιδιά τους «κάποια στιγμή» (Pew Analysis, 2020).

Οι ερευνητές αποκαλούν τη διακοπή των αλληλεπιδράσεων φροντιστή-παιδιού που προκαλείται από ηλεκτρονικές συσκευές «technoference» (McDaniel & Radesky, 2017)—και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Τα μωρά και τα νήπια αναπτύσσουν γλωσσικές και κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες από τη γέννησή τους και χρειάζονται συντονισμένους ενήλικες για να ανταποκριθούν στις ενδείξεις τους για βέλτιστη εγκεφαλική και συναισθηματική ανάπτυξη. Ακολουθούν τρεις επιπλέον ανησυχίες που πρέπει να λάβετε υπόψη, μαζί με ορισμένες υποστηρικτικές προσεγγίσεις που μπορεί να επιθυμούν να δοκιμάσουν οι φροντιστές:

Επειδή τα μωρά και τα νήπια χρειάζονται αλληλεπιδράσεις «εξυπηρέτησης και επιστροφής» για υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι φροντιστές που κοιτάζουν μακριά και αποσπούν την προσοχή –ακόμα και όταν είναι κοντά– μπορούν να διακόψουν το σερβίρισμα και να επιστρέψουν και να εμποδίσουν τη βέλτιστη ανάπτυξη. Οι φροντιστές μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφήσουν τα τηλέφωνά τους μακριά ορισμένες ώρες της ημέρας, όταν τα μωρά είναι ιδιαίτερα σε εγρήγορση ή/και υπάρχουν πολλές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, όπως η αρχή της ημέρας, οι ώρες των γευμάτων, η ώρα του μπάνιου και κατά τη διάρκεια του τέλους. της ημέρας / ρουτίνες για ύπνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, μπορεί να θέλουν να εστιάσουν ειδικά στην οπτική επαφή, την ανταποκρινόμενη φροντίδα και τις εκφράσεις του προσώπου που προσφέρουν «κατοπτρισμό».

Το δέλεαρ ενός smartphone είναι μοναδικά αποσπώντας την προσοχή, συνήθεια που δημιουργεί και σχετικά σταθερό (McDaniel, 2020). Ενώ οι σημερινοί φροντιστές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο να περνούν χρόνο με τα παιδιά, λόγω της τεχνολογίας, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι χρόνος χαμηλότερης ποιότητας (Χριστάκης, 2018). Το να είσαι σωματικά κοντά δεν αρκεί, καθώς τα μωρά χρειάζονται συναισθηματική σύνδεση για βέλτιστη ευεξία. Η ενθάρρυνση των φροντιστών να παρακολουθούν ή/και να περιορίζουν τη χρήση της οθόνης τους με τα όρια χρόνου εφαρμογής και χρήσης μπορεί να μειώσει τις αποσυνδεδεμένες αλληλεπιδράσεις. Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων και η δημιουργία κλίμακας του γκρι του smartphone είναι άλλοι τρόποι με τους οποίους οι φροντιστές μπορούν να μειώσουν την ελκυστικότητά του

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η τεχνοδιάλεξη συνδέεται αμφίδρομα με προβληματικές συμπεριφορές παιδιών αργότερα στη ζωή: Οι φροντιστές αποσύρονται στην τεχνολογία για να ανακουφίσουν το άγχος από τις δύσκολες συμπεριφορές του παιδιού τους και, με τη σειρά της, η χρήση υψηλότερης τεχνολογίας από έναν φροντιστή μπορεί να αυξήσει τη δύσκολη συμπεριφορά του παιδιού (McDaniel & Radesky, 2018). Οι φροντιστές μπορούν να κάνουν καθημερινές προσπάθειες για να «γεμίσουν τη συναισθηματική κούπα» του μικρού τους παιδιού με «τον ιδιαίτερο χρόνο»: σύντομες αλληλεπιδράσεις ένας προς έναν που παρέχονται χωρίς περισπασμούς, στις οποίες απολαμβάνουν το παιδί τους και ακολουθούν το παράδειγμά του. Οι πάροχοι μπορούν επίσης να μιλήσουν με τους φροντιστές για την ηλεκτρονική χρήση των δικών τους και των μεγαλύτερων παιδιών τους και να τους προτείνουν να δημιουργήσουν ένα οικογενειακό σχέδιο μέσων

Ενώ τα ηλεκτρονικά και οι μαγευτικές οθόνες τους έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς νέο πλαίσιο στο περιβάλλον φροντίδας, οι ενήλικες μπορεί να αφήσουν το τηλέφωνο μακριά εάν γνωρίζουν περισσότερο αυτές τις παγίδες, ειδικά όταν αυτοί οι ενήλικες φροντίζουν μωρά και νήπια.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πάροχοι μπορούν να συνεχίσουν να μοιράζονται πληροφορίες με τους φροντιστές, μαζί με την υποστήριξη γύρω από την καθολική έλξη αυτών των δελεαστικών συσκευών, για να μεγιστοποιήσουν τις θετικές αλληλεπιδράσεις φροντιστή-παιδιού και την πρώιμη παιδική ηλικία.