Η αγορά ακινήτων 15 εκατομμυρίων λιρών στην Οξφόρδη δεν χρηματοδοτείται από αποτυχημένη πλατφόρμα κρυπτογράφησης, λέει η φιλανθρωπική οργάνωση

Η φιλανθρωπική οργάνωση που βρίσκεται υπό έρευνα αποκάλυψε ότι δεν χρησιμοποίησε κεφάλαια από μια αποτυχημένη πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτογράφησης και παραγώγων για να αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 15 εκατομμυρίων λιρών.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το Efficient Ventures Basis (EVF) αγόρασε το Wytham Abbey κοντά στην Οξφόρδη και λίγη γη γύρω από αυτό, με στόχο να το χρησιμοποιήσει ως «κέντρο συνεδριάσεων για τη διεξαγωγή εργαστηρίων και συναντήσεων» για τα μεγαλύτερα ζητήματα του κόσμου.

Ο κτηματομεσίτης Savills κατέγραψε το αβαείο του Oxfordshire, το οποίο έχει 25 στρέμματα κήπους και πάρκο και πρόσβαση στο ευρύτερο κτήμα Wytham 2.500 στρεμμάτων, στην αγορά για 15 εκατομμύρια λίρες το 2021.

Το EVF επιβεβαίωσε στο Civil Society Information ότι η αγορά ολοκληρώθηκε μέσω «μιας μεγάλης επιχορήγησης που έγινε ειδικά για αυτό». «Δεν υπήρχαν χρήματα από την FTX ή συνδεδεμένα άτομα ή οργανισμούς», ανέφερε.

Επιχορήγηση 17 εκατομμυρίων λιρών για την αγορά του Wytham Abbey

Η Open Philanthropy, μια φιλανθρωπική χρηματοδότης, είπε στον ιστότοπό της ότι χορήγησε επιχορήγηση 17 εκατομμυρίων λιρών στο EVF τον Δεκέμβριο του 2021 «για να υποστηρίξει την αγορά, την ανακαίνιση και τη λειτουργία του Wytham Abbey».

«Μαζί με το EVF, θα εξετάσουμε τον αντίκτυπο αυτής της προσέγγισης με την πάροδο του χρόνου. εάν αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο αποδοτικό από τις εναλλακτικές, τα έσοδα από μια πώληση θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της EVF», ανέφερε η δήλωση.

Η EVF δεν επιβεβαίωσε πόσο αγόρασε το αβαείο, αλλά είπε ότι αγοράστηκε τον Απρίλιο μαζί με λιγότερο από το 1% της έκτασης 2.500 στρεμμάτων γύρω από αυτό.

Γράφοντας στο φόρουμ του EVF, ο Shakeel Hashim, επικεφαλής επικοινωνίας στη θυγατρική της φιλανθρωπικής οργάνωσης, το Κέντρο για τον Αποτελεσματικό Αλτρουισμό, με έδρα την Οξφόρδη, είπε ότι μετατρέπει το αβαείο σε κέντρο συνεδριάσεων.

«Το Wytham βρίσκεται στη διαδικασία ίδρυσης ως κέντρο συνεδριάσεων για τη διεξαγωγή εργαστηρίων και συναντήσεων που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους για να σκεφτούν σοβαρά πώς να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στον κόσμο», είπε.

«Το όραμα βασίζεται στα παραδοσιακά εξειδικευμένα συνεδριακά κέντρα, π.χ. Oberwolfach, το Rockefeller Basis Bellagio Middle ή το Brocher Basis.

«Η αγορά έγινε από μια μεγάλη επιχορήγηση που έγινε ειδικά για αυτό. Δεν υπήρχαν χρήματα από την FTX ή συνδεδεμένα άτομα ή οργανισμούς».

Έλλειψη διαφάνειας και επικοινωνίας;

Μερικοί άνθρωποι επέκριναν την αγορά του Wytham Abbey από το EVF, λέγοντας ότι η φιλανθρωπική οργάνωση πρέπει να είναι πιο διαφανής και επικοινωνιακή σχετικά με τα μεγάλα έξοδα.

Ένα άτομο έγραψε στο φόρουμ: «Δεν υπάρχουν αρκετές δημόσιες πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα μιας εύλογης ανάλυσης κόστους-αποτελεσματικότητας και όχι ενός (ίσως ασυνείδητα προκληθείσας) ιδιοτελούς εξορθολογισμού των πολυτελών δαπανών. Ο αποκλεισμός αυτής της ανησυχίας φαίνεται σημαντικός, και όχι μόνο για λόγους «δημόσιες σχέσεις»: το να γίνουμε λιγότερο προσανατολισμένοι στην αποστολή και να αυξάνονται τα έξοδα αυτοεξυπηρέτησης ενώ αναπτύσσονται είναι ένας συνηθισμένος τρόπος αποτυχίας για φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Ίσως, ελλείψει αντίθετων αποδεικτικών στοιχείων, θα έπρεπε να είναι προεπιλεγμένη η προσδοκία μας ότι αυτό θα συμβεί (σε κάποιο βαθμό). Ειδικότερα, αυτές οι επιπτώσεις είναι πιο πιθανές όταν μια φιλανθρωπική οργάνωση δεν είναι πολύ διαφανής σχετικά με τις ενέργειες που κάνει και τους λόγους για αυτές και όταν οι ενέργειες (π.χ. αγορά κομψών κτιρίων) υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό σε αυτού του είδους τον εξορθολογισμό και μπορούν να εξηγηθούν από αυτές τις επιπτώσεις .

«Εάν σημαντικές αποφάσεις της CEA δεν εξηγηθούν και δεν δικαιολογηθούν δημόσια, οι ξένοι δεν μπορούν να λάβουν στοιχεία για το αντίθετο, δηλαδή αποδείξεις ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται επειδή υπάρχει μια εύλογη περίπτωση ότι είναι οι πιο (αλτρουιστικά) οικονομικά αποδοτικές ενέργειες».

Καταστατική έρευνα

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Επιτροπή Φιλανθρωπίας ξεκίνησε μια νομοθετική έρευνα για το EVF μετά την κατάρρευση του FTX.

Η EVF, η οποία ανέφερε τη χρεοκοπία της FTX ως σοβαρό περιστατικό, έλαβε στο παρελθόν επιχορηγήσεις και δωρεές από το FTX και το FTX Future Fund.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι δεν έχει βρει καμία αδικοπραγία από τους διαχειριστές αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε ότι ανησυχεί για πιθανούς κινδύνους για τα περιουσιακά στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Τα στοιχεία για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021 έδειξαν ότι τα συνολικά έσοδα της EVF ήταν 18,7 εκατ. £ έναντι δαπανών 14 εκατομμυρίων λιρών.

εγγραφείτε για να λαμβάνετε το καθημερινό δελτίο Ειδήσεων της Κοινωνίας των Πολιτών εδώ . Για περισσότερες ειδήσεις, συνεντεύξεις, απόψεις και αναλύσεις σχετικά με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τον εθελοντικό τομέα,