Η νέα έκθεση Ridges to Rivers του Tennessee Aquarium φέρνει ζωή, καταιγίδες από ρυάκια της περιοχής

πριν από δύο χρόνια, οι ιδέες του Jeff Worley για μια νέα έκθεση στο Tennessee Aquarium υπήρχαν μόνο στο μυαλό του.

Ο Worley, ο ανώτερος διευθυντής υπηρεσιών εκθέσεων του Ενυδρείου του Τενεσί, μετέτρεψε αυτές τις ιδέες σε σκίτσα που στη συνέχεια έγιναν η βάση ενός μοντέλου τρισδιάστατης κλίμακας της έκθεσης, με πέτρες και φυτά που διαμόρφωσε από αφρό και πλαστικούς ανθρώπους και χελώνες φτιαγμένα με τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Τώρα μια ομάδα ανθρώπων έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη δημιουργία αντιγράφων πλήρους μεγέθους των μοντέλων του Worley. Ονομάζεται Ridges to Rivers, η νέα γκαλερί επικεντρώνεται στην υδρόβια ζωή της Νότιας Απαλαχίας και αντικαθιστά την πρώην γκαλερί Discovery Corridor στο κτίριο River Journey.

«Περάσαμε από ένα σωρό μικρά εκθέματα σε λιγότερα πραγματικά μεγάλα», είπε ο Worley σε μια συνέντευξη στο ενυδρείο.

Ένα από τα δύο εκθέματα ρεμάτων της γκαλερί αντιπροσωπεύει το σύστημα αποστράγγισης του άνω ποταμού Τενεσί, με το νερό που προέρχεται από ένα υπερυψωμένο επίπεδο να χύνεται πάνω από απομιμήσεις βράχων και άκρα δέντρων σε όλο το μήκος του εκθέματος σαν ταχέως κινούμενο νερό που τρέχει κάτω από ένα ρέμα.

“Υπάρχουν 600 γαλόνια το λεπτό που ξεπλένονται μέσω αυτού του συστήματος, οπότε είναι πραγματικά βιαστικό”, δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας Thom Benson σε μια συνέντευξη στο ενυδρείο.

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μια ιστορία με ψάρια: Το Ενυδρείο του Τενεσί ενισχύει τη ροή των επισκεπτών στο River Metropolis για 30 χρόνια)

Η κατασκευή της άνω δεξαμενής ρέματος του ποταμού Τενεσί ξεκίνησε με τη στοίβαξη μπλοκ σκωρίας στην άδεια δεξαμενή. Στη συνέχεια, ενισχυτικές μεταλλικές ράβδοι και σύρμα λύγισαν γύρω από τους ογκόλιθους και το σκυρόδεμα απλώθηκε πάνω από το σύρμα και σμιλεύτηκε ώστε να μοιάζει με βράχους και ογκόλιθους, είπε.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική αερογράφου, ο τοιχογράφος Ντέιβιντ Ροκ ζωγράφισε το φόντο της έκθεσης για να μοιάζει με την Απαλαχία.

Δύο εργάτες έβαφαν τους βράχους την περασμένη εβδομάδα και το ακρυλικό θα γυαλιστεί αυτή την εβδομάδα πριν προστεθούν το νερό και τα ζώα.

Η νέα έκθεση επιτρέπει στο ενυδρείο να παρουσιάσει όλα τα πολύχρωμα ψάρια του ρυακιού που θα γινόταν τροφή για την πέστροφα που περιέχεται στα άλλα μεγάλα εκθέματα του ενυδρείου, είπε ο Worley.

Τα είδη των ψαριών σε αυτή τη δεξαμενή θα περιλαμβάνουν τσαμπουκά, βελάκια και ηλιόψαρα. Οι χελώνες θα απολαύσουν επίσης κορμούς στο ρεύμα εντός της έκθεσης, όπως κάνουν οι αντίστοιχες τρισδιάστατες εκτυπωμένες στο μοντέλο του Worley.

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο θάνατος της γηραιότερης βίδρας υπογραμμίζει τις προσπάθειες του Ενυδρείου του Τενεσί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ηλικιωμένων ζώων)

Μια άλλη δεξαμενή ρέματος θα περιλαμβάνει τα διαφορετικά είδη που βρίσκονται στο σύστημα αποστράγγισης του ποταμού Conasauga που διασχίζει το Εθνικό Δάσος Cherokee στο Νοτιοανατολικό Τενεσί και μέχρι τη Γεωργία.

Οι επισκέπτες του ενυδρείου θα έχουν τώρα περισσότερο χώρο για να αγγίξουν το δερματώδες δέρμα του οξύρρυγχου της λίμνης, καθώς η δεξαμενή τους έχει επεκταθεί σε περίπου τρεις φορές το μέγεθος της δεξαμενής αφής οξύρρυγχου που βρέθηκε στην πρώην γκαλερί Discovery Corridor.

Ένα αναρριχώμενο χάλκινο γλυπτό ενός οξύρρυγχου είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της γκαλερί που πρόκειται να φτάσει αυτή την εβδομάδα.

Μια πολυαισθητηριακή πτυχή της γκαλερί είναι το χαρακτηριστικό καταιγίδας που εμφανίζεται περίπου τέσσερις φορές κάθε ώρα. Οι επισκέπτες θα ακούσουν βροντές και κεραυνούς, τα φώτα στη δεξαμενή θα χαμηλώσουν σαν να μπαίνουν τα σύννεφα, ένας ανεμιστήρας θα κλωτσήσει για να προσομοιώσει τον αέρα που φυσάει και θα «βρέχει» μέσα στη δεξαμενή για περίπου ένα λεπτό, είπε ο Worley.

Στη συνέχεια ο ήλιος βγαίνει, οι βροντές και οι αστραπές φεύγουν και ο καιρός παραμένει ηλιόλουστος για περίπου 15 λεπτά πριν επαναληφθεί ο κύκλος.

Η τέχνη του προσωπικού που δημιουργήθηκε με πλαστικά σκουπίδια για την έκθεση Washed Ashore του ενυδρείου μεταφέρθηκε στη νέα γκαλερί για να υπενθυμίσει στους επισκέπτες πόσα πλαστικά σκουπίδια παράγουμε και πώς επηρεάζουν το περιβάλλον μας, είπε ο Worley.

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Το Ενυδρείο του Τενεσί γιορτάζει τα 30 χρόνια με την έκθεση Washed Ashore)

Η αναδυόμενη δεξαμενή της γκαλερί θα επιτρέψει στους επισκέπτες να σκαρφαλώσουν σε έναν κυλινδρικό σωλήνα στο κέντρο μιας δεξαμενής που διαθέτει διαδραστικά γραφικά που προσομοιώνουν την εμπειρία του να βρίσκεσαι κάτω από το νερό σε ένα τοπικό ρεύμα.

“Περνάς ρυάκια και ποτάμια κάθε μέρα, αλλά δεν συνειδητοποιείς πόση ζωή υπάρχει εκεί”, είπε ο Worley.

Η απόκτηση γνώσεων για τα πλάσματα που ζουν στα ποτάμια και τα ρυάκια από τα οποία περνούν καθημερινά βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν μια εκτίμηση για αυτά τα ζώα και τους βιότοπούς τους, είπε ο Benson.

“Όταν βλέπουν τέτοια πράγματα, αρχίζουν να σκέφτονται: “Τι μπορώ να κάνω για να βεβαιωθώ ότι αυτό το μικρό ρυάκι που φιλοξενεί αυτά τα όμορφα ζώα μπορεί να διατηρηθεί πιο υγιές με τις ατομικές μου ενέργειες;” αυτός είπε.

Επικοινωνήστε με την Emily Crisman στο ecrisman@timesfreepress.com ή στο 423-757-6508.